Olej z czarnuszki 250 ml tłoczony na zimno nieoczyszczony

Olej z nasion czarnuszki - antybakteryjny, antywirusowy, antynowotworowy, antyalergiczny i antygrzybiczy. Pełen artykuł na temat jego fenomenalnych właściwości znajdziesz tutaj:

http://www.akademiawitalnosci.pl/20-powodow-dla-ktorych-pokochasz-czarnuszke/

Olej otrzymywany jest z tłoczenia na zimno wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej. Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach. Barwa przechodząca od miodowej do ciemnobrązowej. Zawiera około 16% nasyconych kwasów tłuszczowych, około 58% kwasu linolowego, 25% kwasu oleinowego, poniżej 1% kwasu alfalinolenowego, zawiera tez kwas ikozenowy i kwas ikozadienowy, witaminę E (tokoferole), witaminę A(karotenoidy), sterole, biotynę oraz mikroelementy.

Producent: Olvita

46.60 zł
  • Produkt jest dostępnyniedostępny
  • Wysyłka: od 0.00 zł
  • Dostawa w ciągu wysyłka natychmiastowa
Ilość:
szt.
Zapytaj o produkt

Opis

Olej z nasion czarnuszki - antybakteryjny, antywirusowy, antynowotworowy, antyalergiczny i antygrzybiczy. Pełen artykuł na temat jego fenomenalnych właściwości znajdziesz tutaj:

http://www.akademiawitalnosci.pl/20-powodow-dla-ktorych-pokochasz-czarnuszke/

Olej otrzymywany jest z tłoczenia na zimno wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej. Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach. Barwa przechodząca od miodowej do ciemnobrązowej. Zawiera około 16% nasyconych kwasów tłuszczowych, około 58% kwasu linolowego, 25% kwasu oleinowego, poniżej 1% kwasu alfalinolenowego, zawiera tez kwas ikozenowy i kwas ikozadienowy, witaminę E (tokoferole), witaminę A(karotenoidy), sterole, biotynę oraz mikroelementy.

Z uwagi na wysoką zawartość NNKT i fitosteroli olej z czarnuszki stosowany w diecie wpływa korzystnie na nasz organizm przez pozytywny wpływ kwasów rodziny n-6, widoczny w schorzeniach układu krążenia, zwłaszcza miażdżycy, cukrzycy i otyłości, chorobach o podłożu zapalnym i alergicznym jak też obniżenie cholesterolu we krwi i zmniejszenie wchłaniania złego cholesterolu przez dobroczynne działanie fitosteroli. Olej z czarnuszki używana jest jako główny składnik w terapiach aromatycznych – wycisza i pomaga znosić stresy, likwiduje zaburzenia snu. Według literatury zielarskiej olej z czarnuszki ma bardzo szerokie spektrum działania. Stosuje się go zewnętrznie przy chorobach skóry w tym zakażeniach grzybowych i bakteryjnych, alergicznych itp. Stosowany wewnętrznie ma bardzo pozytywny wpływ na układ pokarmowy, moczowy i oddechowy. Reguluje gospodarkę hormonalną oraz wspomaga odporność. Olej można dodawać do sałatek i surówek, należy jednak pamiętać, że olej ma intensywny zapach i smak.

Kosmetyka:

- Zewnętrznie chroni przed poparzeniem słonecznym i zapewnia piękny koloryt skóry,

- Przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę, łagodzi wszelkiego rodzaju alergie.

W kuchni:

W kuchni stosowany na zimno jako dodatek do sałatek, zup, sosów, twarogów, kasz itp. Nadaje korzenny smak. Stosowany bezpośrednio 1-2 łyżeczek na dzień. Dzieci połowę dawki.

Olej z czarnuszki zimno tłoczony, nieoczyszczony wytłaczany jest z nasion czarnuszki egipskiej. Cechuje go bardzo specyficzny, nieco ostry zapach i smak oraz brązowy kolor. Dzięki zastosowanej metodzie tłoczenia "na zimno" występujące w tym oleju kwasy tłuszczowe pozostają w niezmienionej formie. Olej ten jest produktem naturalnym cechuje go wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych. Kolejne partie oleju mogą nieznacznie różnić się między sobą : kolorem, zapachem i smakiem. Są to cechy niemające wpływu na skład oleju.


Wartość odżywcza w 100 g w porcji: 1 łyżeczka (4g) % RWS* w porcji
Wartość energetyczna 3700 kJ/ 900 kcal 148 kJ/ 36 kcal 2 %
Tłuszcz 100 g 4 g 6 %
W tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone 16 g 1 g 5 %
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 25 g 1 g -
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 58 g 2 g -
Węglowodany 0 g 0 g 0 %
W tym cukry 0 g 0 g 0 %
Białko 0 g 0 g 0 %
Sól 0 g 0 g 0 %

%RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Opakowanie 250 ml zawiera 58 sugerowanych porcji produktu
Przechowywanie: w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu opakowania w lodówce.
Zastosowanie: na zimno, do sałatek, potraw lub bezpośredniego spożycia.
Kraj pochodzenia: Egipt
Informacje o alergenach: może zawierać: gluten, sezam, soję,orzechy: ziemne, laskowe, włoskie, makadamia,migdały.

 

Koszt dostawy

Kurier Standard 16.00 zł
Paczkomaty 10.98 zł
Poczta Polska 13.00 zł
Odbiór osobisty w Elblągu 0.00 zł
Poczta Polska zagranica - strefa 10 69.00 zł
Poczta Polska zagranica - strefa 11 69.00 zł
Poczta Polska zagranica - strefa 12 40.00 zł
Poczta Polska zagranica - strefa 13 64.00 zł
Poczta Polska zagranica - strefa B 100.00 zł
Poczta Polska zagranica - strefa C 110.00 zł
Poczta Polska zagranica - strefa D 127.00 zł

Opinie

Pomóż podjąć decyzję innym - wystaw ocenę i komentarz

Twoja ocena pomoże innym podjąć decyzję o wyborze odpowiedniego produktu.

Dodaj opinie